top of page

Eliminasyon Diyeti Nedir?

  • dytmeryemenginler
  • 6 Eki 2023
  • 2 dakikada okunur

Eliminasyon diyeti genellikle gastrointestinal problemlerin nedenlerini bulmak için bazı besinlerin beslenme planından çıkarıldığı bir diyet planıdır. Gıda alerji ve intoleranslarını da tespit etmek için iyi bir standarttır. Eliminasyon diyetinin temel amacı vücudun tolere edemediği besinleri belirleyerek diyetten çıkarılması yoluyla bağışıklığı güçlendirmeye, otoimmun hastalıklara karşı korumaya ve bağırsağı onarmaya yardımcı olmaktır.

Eliminasyon; huzursuz bağırsak sendromu, mide- bağırsak rahatsızlıkları, egzama ve cilt problemleri, migren, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi bir çok hastalıkta uygulanabilen bir diyettir.


Eliminasyon Nasıl Yapılır?

Eliminasyon diyeti kilo vermekten daha çok kronik ve ciddi rahatsızlıklardan kurtulmak için uygulanan bir diyet yöntemidir. Alerji, intolerans oluşturabilecek tüm gıdalar bir süreliğine diyetten çıkarılır ve semptomlar ortadan kalkana kadar besleyici yoğun anti-inflamatuvar gıdalarla değiştirilir. Daha sonra belirli yiyecekler veya yiyecek grupları, her biri üç günlük bir süre için yavaş yavaş yeniden verilir. Vücuttaki semptomlar izlenir, beslenme günlüğüne kaydedilir ve tetikleyici gıdalar bir kez daha diyetten çıkarılır. Ciddi anlamda kısıtlamalar olduğundan uzun süreli uygulanmaz.


Eliminasyon Diyetinin Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttaki inflamasyonun baskılanmasına katkı sağlar.

  • Sağlıklı mikrobiyota desteklenir.

  • Toksik yükün azaltılmasına yardımcı olur.

  • Besinlerdeki tetikleyicilerin anlaşılmasına yardımcı olur.

  • Bedenin besinlere farkındalığının artmasında katkı sağlar.

  • Fito besin öğeleri alımıyla bağırsağı onarmaya yardımcı olur.

Gluten, Süt Ürünlerini ve Rafine Şekeri Neden Keselim?

Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi çeşitli tahıllarda bulunan bir bitki proteinidir. Glutenin ve gliadin proteinlerinin kompleks olarak bir arada bulunduğu protein yapıdır. Vücut tarafından çoğu zaman tolere edilebilen gluten, bazı bireylerde alerjik reaksiyona yol açabilmektedir. Son zamanlarda, bazı hastalık gruplarında hassasiyet gerektirmesi sebebiyle kişilerin vücutları tarafından tolere edilemeyerek, olumsuz tepki gösterebilir. Gluten, inflamatuar etkiye sahip olduğundan ve bağırsak geçirgenliği ile ilişkili olduğundan eliminasyonda gluten içeren ürünleri kesmeliyiz. Süt ve süt ürünleri tüketimi ile ilgili üç çeşit sorun yaşanabilir. Bunlar hassasiyet, intolerans ve alerji. Hassasiyet, süt ürünlerinin içinde bulunan bir bileşene karşı vücudun antikor üretmesinden kaynaklanır. Bu bileşen çoğunlukla kazein veya whey proteini olur. İntolerans, süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz şekerinin sindirilememesi durumudur. Alerji ise, süt ürünlerine karşı vücudun alerji antikorunu üretmesi ile olur. Tüm bunlar göz önüne alındığında birçok kişi için hassasiyet ve rahatsızlık oluşturabilecek etkileri olduğundan eliminasyonda süt ürünleri tüketilmemelidir. Eliminasyonda ilk amaç vücut için zararlı besinleri çıkartmaktır. Rafine şeker de vücut için faydalı olmadığı için karaciğer, bağırsak sağlığı için kesmemiz gerekir. Bağışıklık sistemini güçsüzleştirdiği, suyun vücut tarafından kullanımını zorlaştırdığı için şeker alımı durdurulur.


 
 
 

Comments


©2023, Bu web site Diyetisyen Meryem Enginler tarafından kurulmuştur. Tüm hakları saklıdır.

bottom of page